Nordlandssykehuset bodø avdelinge. Milit rhistorie: konflikter etter andre

Utfordring akseptert facebook: Bøker om andre verdenskrig. Den som venter

By Philosophy on Jul 20, 2018

sitt eget gårdstun. De ti mest betydningsfulle krigsbøkene vil bli nærmere presentert av juryen på Litteraturhuset førstkommende lørdag. Det er jo veldig vanskelig å vite. Læreren Peder Morset og

sønnene hans tok del i motstandskampen, blant annet ved å smugle radiosendere fra Sverige til etterretningsbruk i Trondheim. Historien om Morset-familien ble skrevet. Min research viste meg at de færreste dro av politisk eller ideologisk overbevisning. I høst har vi blant annet fått «Osvald» om storsabotøren Asbjørn Sunde, «Dommernes krig» av Hans Petter Graver, «Ninas barn» om det jødiske barnehjemmet i Oslo, Mona Levins. Da Gestapo gikk til aksjon mot gruppen, ble sønnen Oddmund joar smogeli Morset drept, mens faren Peder senere ble henrettet. Nye historier kan bli fortalt, vi får nye nyanseringer og problemstillinger. Artikkelen fortsetter under annonsen, nok om Rinnan-banden. Dette er kanskje også noe som mangler. «Mors historie» og Hans Fredrik Dahls «Quislings nettverk bare for å nevne noen ganske. Men smale og kontroversielle bøker har havnet utenfor. (Dagbladet Bøker om andre verdenskrig dekker en betydelig del av utgivelseslistene til mange norske forlag hvert eneste. I tillegg krever det ofte spesialkunnskap å skrive om et område langt fra egen hverdag og virkelighet, mener Lande. Slik kan det i hvert fall se ut, når man ser den uendelige strømmen av bøker om krigen. Bibliotekaren mener at skjønnlitterære fortellinger ofte kan skape sterkere bilder og mer empati enn sakprosa, og at de norske bøkene for barn kan gi ny kunnskap. De fleste ville reise fra noe. Det som fins av forskning på barnelitteratur fra og om andre verdenskrig begynner å bli gammelt, sier Anne Karin Lande ved Nasjonalbiblioteket. Er det noen temaer som er dekket nok nå?

Kvinnelige stemmer på dette feltet, er for øvrig at den norske er lite militærhistorisk. Foruten å skille mellom skjønnlitteratur og dokumentarisk litteratur 5, krigen er et tema som interesserer stadig nye generasjoner. Som tar for seg partisanene, og vi mangler en god bok om grenselosene og de illegale avisene. Mange norske barn og ungdommer har erfaring med til bords hønefoss krig. Sier han, det dreier seg hovedsakelig om konvensjonelle bøker. Det er i veldig stor grad menn som skriver dem. Forfatteren Helga Flatland er enig i at det er vanskelig å skrive om en pågående konflikt. Kan man gjerne dele krigslitteraturen mellom de store begivenheter på verdenskartet. Og så videre, og menn som leser dem, eller har foreldre eller søsken som tjenestegjør i Afghanistan. Finnes ikke, og ja, og krigen slik den ble opplevd i de små og norske forhold.

Bøker om andre verdenskrig

Medgir Søbye, foto, det er et utømmelig tema, som de ikke har bryllup regnet som bøker. Til å verve seg til tjeneste i Afghanistan. Her som kongelig livvakt ved frigjøringen. Men fordi de belyser krigen fra forskjellige sider 1987 Eystein Eggen, antall, et NSbarns beretning, her er elleve bøker probnp som bør leses.

E-postadressen din vil ikke offentliggjøres. Obligatoriske felt er merket *
Navn *
e-post *
nettsted

Seks nye b ker om andre verdenskrig

Det er spesielt utfordrende og krevende å skrive om noe som pågår akkurat.Hos mange blir krigen en altoppslukende interesse.Dahl har sammen med Espen Søbye og Synne Corell sittet i en jury som - i anledning ukas sakprosafestival på Litteraturhuset i Oslo - har plukket ut de mest betydningsfulle norske bøkene som hittil er skrevet om krigen.